Edelsteenzetter

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Edelsteenzetter diagram image
 • In deze module leert de cursist vaardigheden als vijlen, zagen, boren, walsen, draadtrekken. Het betreft de basistechnieken om vakkundig juwelen te kunnen maken.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist de basis van verspanende technieken, zonder evenwel gebruik te maken van stenen. Het is belangrijk de verschillende verspanende gereedschappen te leren aanvoelen en beheersen. Hij maakt kennis met de verschillende soorten zettingen die in de volgende modules worden aangeleerd.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist voor het eerst werken met stenen en leert hij de basistechnieken van de plaatzettingen volgens de verschillende varianten. Plaatsing en verdeling van de stenen, het aantal greinen en de verdeling ervan volgens de gekozen plaatzetting komen aan bod.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist, voortbouwend op de module Edelsteenzetten 2, een aantal specifieke variaties op plaatzettingen. Daarnaast zal er in deze module aandacht besteed worden aan een meer doorgedreven afwerking. Ook de beginselen van de verklopte zettingen, de draadzettingen en de railzettingen komen hier aan bod.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • De cursist leert de karakteristieke eigenschappen van de meest voorkomende edelstenen die in het vak gebruikt worden herkennen en op basis daarvan namaak en imitaties identificeren. Door middel van de gebruikelijke onderzoeksmethoden leert de cursist edelstenen juist determineren. Voor deze module werd beroep gedaan op volgende referentiekaders: - Kwalificatiedossier Goud- en zilversmeden, sector creatieve techniek, cohort 2010-2011, COLO. - Fiche ROME B1603 - Réalisation d'ouvrages en bijouterie, joaillerie et orfèvrerie - Competent fiche B1603 Realisatie van werkstukken in de juwelierskunst of de edelsmeedkunst.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist de specifieke zettingen de kanteelzetting en de gecombineerde zettingen. De cursist leert ook een werkvolgorde uitvoeren. Bij het voorbereiden van de werkzaamheden zal de cursist in deze module leren specifieke risico’s verbonden aan het uitvoeren van bepaalde zettingen inschatten. Voor deze module werd beroep gedaan op volgende referentiekaders: - Kwalificatiedossier Goud- en zilversmeden, sector creatieve techniek, cohort 2010-2011, COLO. - Fiche ROME B1603 - Réalisation d'ouvrages en bijouterie, joaillerie et orfèvrerie - Competent fiche B1603 Realisatie van werkstukken in de juwelierskunst of de edelsmeedkunst.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In deze opleiding leert de cursist
- zijn werkzaamheden plannen en organiseren;
- veilig en milieu-, hygiëne- welzijnsbewust werken met oog voor kwaliteit;
- basistechnieken van het goudsmeden uitvoeren
- de specifieke technieken van het edelsteenzetten

Na deze opleiding kunnen uitbreidingsmodules gevolgd worden.

Thema's
Ambachten
Ambachten > Juwelen herstel en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp > Juwelen en accessoires
Ingericht vanaf
01.09.2012
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
640
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen