Kruiswerker

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Kruiswerker diagram image
 • In deze module leert de cursist zowel het voorlopige als het definitieve kruiswerk van verschillende fantasievormen uitvoeren. Dit kruiswerk is de basis voor het verdere briljanteerwerk.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist verschillende ruwe kristalstructuren slijpen. Na het volgen van deze module zal de cursist een uitgebreidere kennis hebben over diamant en zijn verschijningsvormen. Tevens kan de cursist de juiste kristalstructuur ontleden om aan de hand daarvan het kruiswerk aan te brengen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist het bewerken van zijn diamant met de computer plannen en hieruit de benodigde informatie halen om de benodigde handelingen uit te voeren. Op het einde van de module kan de cursist zelfstandig het kruiswerk aanbrengen bij een gezaagde diamant. Dit kruiswerk is de basis voor het verdere briljanteerwerk.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module verwerft de cursist de basiskennis over diamant als grondstof. De cursist leert tevens de elementaire basistechnieken aan en leert de basis voor het kruiswerk aanbrengen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen

Waar kan je deze opleiding volgen?

Omschrijving van het opleidingsprofiel

Deze opleiding omvat alle vaardigheden en technieken die nodig zijn in de uitvoering van het beroep van kruiswerker. 

In deze opleiding leert de cursist ruwe diamant slijpen tot een hoogwaardig en kostbaar product. Vanuit de kennis van de verschillende soorten ruwe diamant en hun eigenschappen en waarde kan de cursist bepalen - eventueel in samenspraak met de klant - welke slijpvorm het best past bij een ruwe diamant. 

De cursist kent de eigenschappen van ruwe diamant, het verwerkingproces van ruwe diamant tot edelsteen en kan zijn handelingen beoordelen. 

Daarnaast kan de cursist op het einde van de opleiding Kruiswerker het benodigde kruiswerk van zowel ronde als verschillende fantasievormen uitvoeren. Dit vormt de basis voor de volgende stap: het briljanteerwerk. 

Na de opleiding kan de cursist:  

 • Diamant tekenen  
 • Diamant verstellen (plaatsen)  
 • Diamant volgens gewicht onderscheiden  
 • Diamant volgens vorm onderscheiden  
 • Slijpmolens voor diamant gebruiken  
 • Kruiswerk diamant uitvoeren  
 • Rondistslijpen  
 • Met precisie-instrumenten werken  
 • Het maaksel beoordelen.
Thema's
Ambachten
Ambachten > Juwelen herstel en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp > Juwelen en accessoires
Ingericht vanaf
01.02.2013
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
480
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen