Maatwerk damespatronen

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Maatwerk damespatronen diagram image
 • De module “Basis naaien” dient gesitueerd te worden in het begin van de opleiding. In deze module worden de grondbeginselen van het naaien aangeleerd. De cursist maakt kennis met basishandelingen en basistechnieken van stikken, knippen, naaien en strijken. Bij het beëindigen van deze module kan de cursist deze technieken onder begeleiding uitvoeren op eenvoudige werkstukken.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module “Maatwerk patronen blouse/jurk” worden de kennis en vaardigheden om een maatwerk patroon met opgenomen lichaamsmaten te tekenen aangeleerd en bijgestuurd. Technieken voor verbetering moeilijke pasfouten worden ingeoefend. Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van belang te streven naar inzicht en zelfstandig werken.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module “Maatwerk patronen rok/broekrok/pantalon” worden de kennis en vaardigheden om een maatwerk patroon met opgenomen lichaamsmaten te tekenen aangeleerd en bijgestuurd. Technieken voor verbetering van pasfouten worden ingeoefend. Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van belang te streven naar inzicht en zelfstandig werken.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module “Maatwerk patronen tailleur/mantel” worden de kennis en vaardigheden om een maatwerk patroon met opgenomen lichaamsmaten te tekenen aangeleerd en bijgestuurd. Technieken voor verbetering moeilijke pasfouten worden ingeoefend. Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van belang te streven naar inzicht en zelfstandig werken.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module “Maatwerk patronen vrijetijdskleding/feestkleding” worden de kennis en vaardigheden om een maatwerk patroon met opgenomen lichaamsmaten te tekenen aangeleerd en bijgestuurd. Technieken voor verbetering moeilijke pasfouten worden ingeoefend. Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van belang te streven naar inzicht en zelfstandig werken.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module “Ontwerp en modelrealisaties” worden de kennis en de vaardigheden om eigen ontwerpen te realiseren, aangeleerd en bijgestuurd. Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van belang te streven naar creativiteit en zelfstandigheid.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De opleiding Maatwerk damespatronen bestaat uit 5 modules: “Basis naaien”, “Maatwerk patronen rok/broekrok/pantalon”, “Maatwerk patronen blouse/jurk”, “Maatwerk patronen tailleur/mantel” en “Maatwerk patronen vrijetijdskleding/feestkleding”. Aansluitend kan de cursist een specialisatiemodule “Ontwerp en modelrealisaties” volgen. 

Inhoudelijk is elke module een op zichzelf staand geheel van basiscompetenties. In elke module worden maatwerk patronen voor de respectievelijke werkstukken aangeleerd en ingeoefend. Het is van belang bij de vaardigheden te streven naar inzicht en zelfstandigheid.

Thema's
Mode, interieur en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp > Kleding maken of herstellen
Ingericht vanaf
08.12.2006
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
920
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja