Marokijnbewerker

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Marokijnbewerker diagram image
 • In de module Basis lederbewerking worden de basiskennis en de –vaardigheden van het leder bewerken aangeleerd. Tijdens het verwerven van deze basiscompetenties is het van belang te streven naar voldoenden basisvaardigheid om de basisoefeningen op een behoorlijk kwaliteitsniveau te vervaardigen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  40

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module Collectie handtassen worden kennis en vaardigheden van het vervaardigen van handtassen toegepast en wordt een collectie gemaakt. Tijdens het verwerven van deze basiscompetenties is het van belang te streven naar voldoende basisvaardigheid om de basisoefeningen op een behoorlijk kwaliteitsniveau te vervaardigen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module Haute couturehandtassen worden kennis en vaardigheden van het vervaardigen van haute couturehandtassen aangeleerd. Tijdens het verwerven van deze basiscompetenties is het van belang te streven naar voldoende vaardigheid om de oefeningen op een behoorlijk kwaliteitsniveau te vervaardigen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module Initiatie handtassen worden de basiskennis en de –vaardigheden voor het vervaardigen van eenvoudige handtassen aangeleerd. Tijdens het verwerven van deze basiscompetenties is het van belang te streven naar voldoende vaardigheid om de oefeningen op een behoorlijk kwaliteitsniveau te vervaardigen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  40

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module Kleine lederwaren worden de kennis en de vaardigheden van het leder bewerken aangeleerd door het vervaardigen van kleine lederwaren. Tijdens het verwerven van deze basiscompetenties is het van belang te streven naar voldoende vaardigheid om de oefeningen, kleine lederwaren, op een behoorlijk kwaliteitsniveau te vervaardigen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  60

  Zoek waar je dit kan volgen
 • De module Technologie lederbewerking dient bij voorkeur gesitueerd te worden in het begin van de opleiding. Deze module stelt zich tot doel de nodige theoretische achtergrond mee te geven zodat de praktijk efficiënt kan verlopen. De nadruk ligt op de kennis van de basismaterialen en lederbewerkingsmachines in het algemeen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  20

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In de module Vrije tijdshandtassen worden kennis en vaardigheden van het vervaardigen van vrijetijdshandtassen aangeleerd. Tijdens het verwerven van deze basiscompetenties is het van belang te streven naar voldoende basisvaardigheid om de basisoefeningen op een behoorlijk kwaliteitsniveau te vervaardigen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De opleiding Marokijnbewerker dient gesitueerd te worden binnen het studiegebied Lederbewerking. De opleiding Marokijnbewerker betreft het aanleren van kennis en vaardigheden op het vlak van het ontwerpen en vervaardigen van kleine lederwaren, handtassen, riemen … in leder en ook in mindere mate in andere verwante materialen. In de opleiding worden vakkennis en kwaliteit uitgediept en realisatietechnieken aangeleerd. Na het beëindigen van deze opleiding kan de cursist: 
- kleine lederwaren ontwerpen en vervaardigen; 
- tassen en handtassen ontwerpen en vervaardigen. 

Voor de ontwikkeling van dit opleidingsprofiel werd gebruik gemaakt van volgende referentiekaders: 
- Hersteller van leder en ander soepel materiaal (VDAB-COBRA); 
- Modelontwerper van soepele materialen (VDAB-COBRA) ; 
- Snijder van confectie en leder (VDAB-COBRA); 
- Vervaardiger van artikelen in leder en andere soepele materialen (geen kleding) (VDABCOBRA) ; 
- Marokijnbewerker (SYNTRA West); 
- Klein lederwarenvervaardiger BBL-2, MBO niveau 2 (Nl); 
- Tassenvervaardiger, BBL-2, MBO niveau 2 (Nl); 
- Leestenmaker BBL-2, MBO niveau 2 (Nl); 
- Stanser BBL-2, MBO niveau 2 (Nl); 
- Stikker BBL-2, MBO niveau 2 (Nl); 

De opleiding Marokijnbewerker bestaat uit 7 modules: “technologie lederwaren”, “basis lederbewerking”, “kleine lederwaren”, “initiatie handtassen”, “vrije tijdshandtassen”, “haute couturehandtassen” en “collectie handtassen”. 
Inhoudelijk is elke module een op zichzelf staand geheel van basiscompetenties. In elke module worden diverse vaardigheden aangeleerd en ingeoefend. 

Thema's
Ambachten
Ambachten > Lederbewerking en handtassen
Mode, interieur en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp > Handtassen ontwerpen
Ingericht vanaf
01.09.2011
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
640
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen