Restauratievakman meubel

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Restauratievakman meubel diagram image
 • In deze module leert de cursist houten elementen en onderdelen behandelen Hiervoor worden producten en technieken gebruikt in het kader van conservatiewerkzaamheden. De cursist leert aangetast hout op een gepaste wijze behandelen of verwijderen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  80

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert men de technieken en toepassingen om elementen te restaureren van een meubel, elementen die een constructieve of structurele betekenis hebben in het geheel van de constructie. De aandacht gaat vooral uit naar de grondige analyse van de toestand van de constructie in functie van degelijkheid en gebruikte verbindingstechnieken.  Gebreken worden grondig aangepakt door middel van het demonteren van houten en andere materialen en het verstevigen, behandelen, opnieuw verlijmen en/of vervangen van, bij voorkeur gerecupereerde, materialen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert men de technieken en toepassingen aan in functie van de restauratie en verfraaiing van zichtbare elementen van het meubel. Deze technieken hebben als voornaamste functie een bijdrage leveren aan de esthetiek van het meubel en zijn niet noodzakelijk te linken aan de constructie van het meubel. De nadruk ligt op herstellen van scheuren en herstellen en/of reproduceren van sculpteerwerk, draaiwerk, marquetterie en intarsia. Na het voltooien van deze handelingen gaat de aandacht vooral uit naar het correct afwerken en verfraaien van het oppervlak van de meubelen en de diverse technieken en producten die daarvoor gebruikt worden.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  160

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module komen de basiscompetenties aan bod voor het uitvoeren van houtbewerking met houtbewerkingmachines. Het instellen en het veilig gebruiken van deze machines zijn hier essentieel. Ook manuele houtbewerking door middel van het hanteren van manueel gereedschap, handgedreven houtbewerkingmachines en de bijhorende technieken komen aan bod in deze module. Daarnaast leert de cursist in deze module het samenstellen van een constructie met houten elementen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert men meubel en/of schrijnwerk restaureren door manuele bewerkingen op hout toe te passen (eenvoudig snijwerk, profileringen, beitelwerk, ...). De cursisten werken in deze module aan concrete projecten: voorbereiden, plannen, vervaardigen, samenstellen en afwerken met een logische volgorde van bewerkingen komen hierbij aan bod. Er wordt rekening gehouden met een specifieke werkwijze (afhankelijk van de stijl).Oog voor kwaliteit en een degelijke afwerking staan centraal.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  80

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist de basiscompetenties voor het organiseren en plannen van de werkzaamheden houtbewerking. Er wordt hierbij ook aandacht besteed aan de controle, transport en opslag van de grondstoffen en materialen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  40

  Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding “Restauratievakman meubel” worden de basiscompetenties aangeleerd om klassieke en moderne meubelen in hout te conserveren, restaureren en af te werken, teneinde deze in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

Thema's
Bouw, hout en interieur
Bouw, hout en interieur > Houtbewerking en meubel
Restauratie
Ingericht vanaf
01.02.2020
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
640
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken