Briljanteerder

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Briljanteerder diagram image
 • In deze module leert de cursist de bovenkant van ronde briljanten afwerken. Op het einde van de module kan de cursist het achtkantwerk alsook het volledige briljanteerwerk van de bovenkant uitvoeren.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module verwerft de cursist de nodige kennis over diamantstructuren en kan hij aan de hand van de opgedane kennis heelgoederen zowel van boven als van onder briljanteren.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist het achtkantwerk alsook het volledige briljanteerwerk van de onderkant van een briljant uitvoeren.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist het briljanteerwerk van zowel de boven- als onderkant aanbrengen, rekening houdend met de verschillende vormen van fantasiemodellen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module verwerft de cursist de basiskennis over diamant als grondstof. De cursist leert tevens de elementaire basistechnieken aan en leert de basis voor het kruiswerk aanbrengen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen

Waar kan je deze opleiding volgen?

Omschrijving van het opleidingsprofiel

Een geslepen diamant is een kunstwerk op zich. Het slijpen is de laatste stap in de diamantbewerking en geeft de diamant zijn uiteindelijke vorm en schittering.

Slijpen is het aanbrengen van kleine vlakken of facetten op de diamant en gebeurt in twee  fases.

In de eerste fase worden op het bovenste deel (de kroon) en de onderkant (het paviljoen) van de diamant telkens 4 facetten geslepen. Op die manier ontstaat het kruiswerk.

In een tweede fase wordt er 'gebriljanteerd'. Dit is het nauwkeurig slijpen van de andere facetten op de ribben van het kruiswerk. Elk facet moet onder de juiste hoek geslepen worden om een diamant zijn schittering mee te geven. Een slijper gebruikt hiervoor een horizontale draaischijf, behandeld met olie en diamantpoeder. Dankzij een speciale tang met verstelbare doppen wordt een diamant onder steeds weer andere hoeken op de draaischijf geplaatst en ontstaat de definitieve slijpvorm bijv. een briljant, een diamant in ronde vorm, geslepen in 57 facetten.

De opleiding Briljanteerder omvat alle vaardigheden en technieken die nodig zijn voor de uitvoering van het beroep van briljanteerder.

In deze opleiding leert de cursist briljanteerwerk aanbrengen bij het in kruis geslepen stenen.

Daarnaast kan de cursist op het einde van de opleiding het briljanteerwerk aanbrengen van zowel ronde als verschillende fantasiemodellen. Dit houdt in dat de briljanteerder de finale afwerking van de diamant uitvoert.

Na deze opleiding kan de cursist:
- Diamant verstellen (plaatsen) 
- Diamant volgens gewicht onderscheiden 
- Diamant volgens vorm onderscheiden 
- Slijpmolens voor diamant gebruiken 
- Met precisie-instrumenten werken
- Briljanteren
- Het maaksel beoordelen.

Thema's
Ambachten
Ambachten > Juwelen herstel en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp
Mode, interieur en ontwerp > Juwelen en accessoires
Ingericht vanaf
01.02.2013
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
600
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen