Decor- en standenbouwer

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Decor- en standenbouwer diagram image
 • In deze module leert de cursist randbenodigdheden zoals sanitair en elektrische toestellen, alsook audiovisuele apparatuur tot een geheel samen te voegen, te plaatsen en vast te maken aan decors en standen zodat er een veilige samenhangende constructie ontstaat. Veilig werken op hoogte is hierbij erg belangrijk. Eenvoudige voorbereidingen tot aansluitingen voor deze randapparatuur komen ook aan bod in deze module.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  60

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module komen de basiscompetenties aan bod voor het uitvoeren van houtbewerking met houtbewerkingsmachines. Het instellen en het veilig gebruiken van deze machines zijn hier essentieel. Ook manuele houtbewerking door middel van het hanteren van manueel gereedschap, handgedreven houtbewerkingsmachines en de bijhorende technieken komen aan bod in deze module. Daarnaast leert de cursist in deze module het samenstellen van een constructie met houten elementen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  120

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist decors en standen op- en afbouwen vanuit een werktekening, schets of een creatief, artistiek idee van een ontwerper. Voorbereiding, oog voor detail en zin voor afwerking zijn hierbij van groot belang. De cursist leert veilig werken op hoogte, eenvoudige interieurelementen, modulaire elementen, vloeren, plafonds en wanden monteren en assembleren
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  80

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist standen en decors te vervaardigen vanuit een werktekening, schets of een creatief, artistiek idee van een ontwerper. Voorbereiding, oog voor detail en zin voor afwerking zijn hierbij van groot belang. De decor- en standenbouwer wordt polyvalent opgeleid inzake machinebediening en handgereedschappen. De cursist leert hierbij de juiste keuze te maken bij de bewerkingsvolgorde, en voert dit op een veilige en nauwkeurige manier uit.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  80

  Zoek waar je dit kan volgen
 • In deze module leert de cursist de basiscompetenties voor het organiseren en plannen van de werkzaamheden houtbewerking. Er wordt hierbij ook aandacht besteed aan de controle, transport en opslag van de grondstoffen en materialen.
  Studiebewijs
  Deelcertificaat
  Lestijden
  40

  Zoek waar je dit kan volgen

Waar kan je deze opleiding volgen?

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Decor- en standenbouwer Volwassenenonderwijs leert men het voorbereiden van de eigen werkzaamheden en grondstoffen, in- en omstellen van machines, bewerken, vergaren van onderdelen voor decors en standen, het op- en afbouwen, het integreren van rekwisieten, sanitaire en elektrische toestellen en (audiovisuele) randapparatuur en afwerken en inrichten van decors en standen teneinde standen voor beurzen en tentoonstellingen en decors voor theater, musical, film en televisie aan de hand van een werkopdracht te vervaardigen en te plaatsen.
Thema's
Bouw, hout en interieur
Bouw, hout en interieur > Schrijnwerkerij
Bouw, hout en interieur > Interieur
Mode, interieur en ontwerp > Interieur
Ingericht vanaf
01.02.2015
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
380
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Ja
Diplomagerichte opleiding
Neen