Technicus in fermentatieprocessen - Bieren
•
-
Chemie en farmacie
Voeding en horeca > Alcoholische dranken
Voeding en horeca
Chemie en farmacie > Alcoholische dranken -
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Inhoud van de opleiding
Na deze opleiding kan de cursist
-het productieproces van een alcoholische drank beschrijven en verklaren, van grondstof tot
eindproduct;
-de fermentatie opvolgen;
-staalnames en controletests uitvoeren en analyseren;
-op basis van staalnames en controletests, desgewenst additieven toevoegen (suikers, zuren,
gist, hop,…) afhankelijk van de basisgrondstof;
-het brouwsel finaliseren (filteren, klaren, gistresten verwijderen,…);
bottelen;
-de afgewerkte producten klaarmaken voor bewaring en/of verkoop;
-de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten toepassen (HACCP);
-de van toepassing zijnde accijnswetgeving implementeren;
-de nodige stappen zetten om desgewenst een label of een erkenning als streekproduct aan te
vragen;
-de werkplek organiseren en onderhouden;
-productiemachines of –apparatuur bedienen;
-het materiaal en de lokalen schoonmaken en ze proper en hygiënisch houden;
-de basistechnieken en –inzichten inzake de productie van alcoholische dranken in de praktijk
toepassen bij het brouwen van bier.
De cursist leert hierbij ook rekening te houden met de van toepassing zijnde reglementering inzake
veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk.
- Onderwijstaal
- Nederlands
- Studiebewijs
- Certificaat
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden