Technicus in fermentatieprocessen - wijnen

Opleiding
CVO

Inhoud van de opleiding

Na deze opleiding kan de cursist
- het productieproces van een alcoholische drank beschrijven en verklaren, van grondstof toteindproduct;
- de fermentatie opvolgen;
- staalnames en controletests uitvoeren en analyseren;
- op basis van staalnames en controletests, desgewenst additieven toevoegen (suikers, zuren, gist, hop,…) afhankelijk van de basisgrondstof;
- het brouwsel finaliseren (filteren, klaren, gistresten verwijderen,…);
- bottelen;
- de afgewerkte producten klaarmaken voor bewaring en/of verkoop;
- de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten toepassen (HACCP);
- de van toepassing zijnde accijnswetgeving implementeren;
- de nodige stappen zetten om desgewenst een label of een erkenning als streekproduct aan te vragen;
- de werkplek organiseren en onderhouden;
- productiemachines of –apparatuur bedienen;
- het materiaal en de lokalen schoonmaken en ze proper en hygiënisch houden;
- de basistechnieken en –inzichten inzake de productie van alcoholische dranken in de praktijk toepassen bij het maken van wijn.
De cursist leert hierbij ook rekening te houden met de van toepassing zijnde reglementering inzake veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk.

Onderwijstaal
Nederlands
Studiebewijs
Certificaat
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden

Alle cursussen uit de opleiding Technicus in fermentatieprocessen - wijnen

Naam Begindatum Einddatum Lesdag Lesmoment Gemeente Lestijden
Accijnswetgeving
Officiële naam: Accijnswetgeving
04.12.2023 18.12.2023 maandag namiddag, avond 1070 Anderlecht 20
Accijnswetgeving
Officiële naam: Accijnswetgeving
04.12.2023 18.12.2023 maandag namiddag, avond 1070 Anderlecht 20
Accijnswetgeving
Officiële naam: Accijnswetgeving
04.12.2023 18.12.2023 maandag namiddag, avond 1070 Anderlecht 20
Accijnswetgeving
Officiële naam: Accijnswetgeving
15.05.2023 29.05.2023 maandag avond 1070 Anderlecht 20
Hygiene- en kwaliteitscontrole
Officiële naam: Hygiëne en kwaliteitscontrole
11.09.2023 06.11.2023 maandag avond 1070 Anderlecht 40
Hygiene- en kwaliteitscontrole
Officiële naam: Hygiëne en kwaliteitscontrole
11.09.2023 06.11.2023 maandag avond 1070 Anderlecht 40
Hygiene- en kwaliteitscontrole
Officiële naam: Hygiëne en kwaliteitscontrole
11.09.2023 06.11.2023 maandag avond 1070 Anderlecht 40
Labo fermentatie mousserende en versterkte wijnen
Officiële naam: Labo fermentatie - mousserende en versterkte wijnen
03.02.2024 22.06.2024 zaterdag voormiddag 1070 Anderlecht 80
Labo fermentatie stille wijnen
Officiële naam: Labo fermentatie - stille wijnen
23.09.2023 31.01.2025 zaterdag voormiddag 1070 Anderlecht 80

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken