Geletterdheidsmodules Regie over het eigen leren

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Geletterdheidsmodules Regie over het eigen leren diagram image
  • In deze module leert de cursist de effecten van een communicatiestijl inschatten. Hiertoe analyseert de cursist bij zichzelf en bij anderen in welke mate de waargenomen communicatiestijlen drempels opwerpen die het eigen functioneren belemmeren. De eigen vaardigheden worden uitgebreid om te communiceren met anderen, ook in moeilijke situaties tijdens de (beroeps)opleiding en/of stage.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    20

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist hoe het eigen functioneren in de (beroeps)opleiding en/of stage wordt beïnvloed door enerzijds de persoonlijke ervaringen met sociale uitsluiting, en anderzijds de mogelijke botsing tussen het eigen referentiekader en dat van de (beroeps)opleiding en/of stagepraktijk. De cursist leert reflecteren over verschillende soorten drempels die het eigen functioneren in de (beroeps)opleiding of stage belemmeren. De cursist ontwikkelt strategieën om deze drempels aan te pakken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    25

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module onderzoekt de cursist het eigen zelfbeeld, voornamelijk in de context van de (beroeps)opleiding en werk. De eigen kwaliteiten en inzet worden benoemd. Veerkracht wordt versterkt en het eigenaarschap wordt in de verf gezet.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    15

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de regie over de studieloopbaan in handen nemen. Door middel van een concreet persoonlijk stappenplan wordt het aanpakken van de ervaren drempels in de (beroeps)opleiding en/of stage in perspectief gezet. De cursist leert het stappenplan realiseren en opvolgen. De nodige hulpbronnen worden ingeschakeld.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen

Waar kan je deze opleiding volgen?

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De geletterdheidsmodules “Regie over het eigen leren” spelen op een flexibele en kwalitatieve manier maximaal in op de noden en behoeften van cursisten. 

De focus ligt op cursisten die drempels ondervinden in de (beroeps)opleiding of de stagepraktijk. Dit kan de ontwikkeling van professionele competenties in de weg staan. In deze ervaringsgerichte modules versterken de cursisten hun competenties om de hindernissen te overbruggen waar ze in hun (beroeps)opleiding en/of stagepraktijk tegenaan lopen. Ze leren drempels herkennen, oorzaken en gevolgen ervan analyseren en voor zichzelf bruikbare oplossingsstrategieën bedenken, plannen en uitvoeren. Werken rond de drempels biedt perspectief voor het vervolmaken van de (beroeps)opleiding en legt tevens de fundamenten voor groei in functie van werk. 

Deze modules hebben het statuut van geletterdheidsmodule zoals bepaald in art. 24 §1bis van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs: “Een geletterdheidsmodule is een module die inspeelt op een specifieke vraag naar geletterdheidscompetenties in functie van een beroepssituatie of een inhoudelijk aansluitende opleiding.”.

Thema's
Hulp bij studeren en leren
Ingericht vanaf
01.02.2021
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
90
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken