Technicus in fermentatieprocessen - Zuivel
•
-
Provincie West-Vlaanderen
Inhoud van de opleiding
In deze opleiding verwerft de cursist basisinzichten in de eigenschappen van melk als grondstof voor de productie van kaas en andere zuivelproducten. Hij maakt kennis met de verschillende stadia in de productiecyclus van kaas en andere zuivelproducten. Hij leert stalen nemen en de temperatuur controleren. Hij leert omgaan met de normen voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit.
De basiscompetenties die in deze opleiding aan bod komen, hebben betrekking op:
- de kennis van melk en van de nodige hulpstoffen bij de bereiding van zuivelproducten;
- het voorbereiden, opvolgen en controleren van het productieproces;
- analyse en bijsturing op basis van staalname;
- bediening van productiemachines: opstarten, stilleggen, voeden, basisstoffen bereiden, afstellen, parameters bijstellen, ...;
- het klaarmaken van de zuivelproducten voor stockage en/of verkoop;
- de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten (HACCP);
- de regelgeving m.b.t. kwaliteitscontrole en de aanvraag tot erkenning als streekproduct.
- Studiebewijs
- Certificaat
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden