Technicus in fermentatieprocessen - Zuivel

Opleiding
CVO
Onderwijsinstelling
GO! CVO Scala
Thema's
Chemie en farmacie
Chemie en farmacie > Productie zuivelproducten
Locaties
Provincie West-Vlaanderen

Inhoud van de opleiding

In deze opleiding verwerft de cursist basisinzichten in de eigenschappen van melk als grondstof voor de productie van kaas en andere zuivelproducten. Hij maakt kennis met de verschillende stadia in de productiecyclus van kaas en andere zuivelproducten. Hij leert stalen nemen en de temperatuur controleren. Hij leert omgaan met de normen voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit.

De basiscompetenties die in deze opleiding aan bod komen, hebben betrekking op: 
- de kennis van melk en van de nodige hulpstoffen bij de bereiding van zuivelproducten; 
- het voorbereiden, opvolgen en controleren van het productieproces; 
- analyse en bijsturing op basis van staalname; 
- bediening van productiemachines: opstarten, stilleggen, voeden, basisstoffen bereiden, afstellen, parameters bijstellen, ...; 
- het klaarmaken van de zuivelproducten voor stockage en/of verkoop; 
- de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten (HACCP); 
- de regelgeving m.b.t. kwaliteitscontrole en de aanvraag tot erkenning als streekproduct. 

Studiebewijs
Certificaat
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken