Podiumtechnicus

Opleiding
CVO

Inhoud van de opleiding

De opleiding Podiumtechnicus behoort tot het studiegebied MECHANICA-ELEKTRICITEIT. De opleiding is afgeleid van het SERV-beroepsprofiel Sector: culturele sector Subsector: podiumkunsten Cluster: podiumtechniek Profiel: 1. Assistent podiumtechnicus 2. Podiumtechnicus 3. Toneelmeester (2003), aangevuld met elementen uit de SERV-beroepscompetentieprofielen Podiumtechnicus licht, Podiumtechnicus geluid en Podiumtechnicus beeld (2006). Daarnaast werden ook de Competent-fiches L150401 (Podiumtechnicus licht een beeld), 150601 (Machinist podium- en audiovisuele techniek) en 150801 (Geluidstechnicus) gehanteerd. 

De podiumtechnicus staat in voor de realisatie van de podiumtechnische zijde van een brede waaier aan voorstellingen, optredens, evenementen, enz. Hij is bij deze activiteiten betrokken van bij de creatie tot aan de nazorg. Zijn belangrijkste taken zijn het ontwerpen en het uitvoeren van technische ontwerpen, dit in alle onderdelen van de podiumtechniek, namelijk theatermechanica, decor, licht, geluid, beeld en speciale effecten. 

De podiumtechnicus is iemand die na een doorgedreven opleiding direct als podiumtechnicus aan de slag kan. Over een goede fysiek beschikken, een goed gehoor hebben, niet kleurenblind zijn en geen nachtblindheid hebben en over het geschikte rijbewijs beschikken voor transport zijn een aantal specifieke eisen waaraan men moet voldoen om het beroep te kunnen uitoefenen. 

Dit opleidingsprofiel kwam tot stand in samenspraak met de betrokken sectoren en werd door deze ook gevalideerd (Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en B-ESA).

Onderwijstaal
Nederlands
Studiebewijs
Certificaat
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken